Vina

Vina Keltis so dokaz avtorskega pristopa v vinogradu in kleti, izražajo svoj terroir in vsebujejo minimalne količine sulfitov. Velik delež naših vin je nefiltriran, zaradi tega vina v sebi nosijo življenje in potencial za nadaljnji razvoj. Lapor, ki je glavna kamnina našega terroirja, daje našemu vinu mineralnost, ki se še posebej čuti v maceriranih vinih.

Kot narekuje naša filozofija, delo z vinom poteka ob polni luni, ko je vino na vrhuncu in v polnosti izraža svoj potencial. Ker le sledimo njegovemu razvoju in ga umetno ne nadzorujemo, prihaja vino na trg, ko je pripravljeno in tako nam vsak letnik pokaže svoj karakter ob različnem trenutku.

Klasična linija

Mlajši vinogradi in povprečni letniki tvorijo našo klasično linijo. Tu najdete sveža vina, zorjena v inox sodih. V sebi nosijo primarno aromatiko in niso primerna za predolgo staranje.

Penine

Penine iz kleti Keltis so narejene po klasični metodi brez dodanih likerjev. Na kvasovkah odležijo minimalno 2 leti, fermentacija poteka v steklenicah. Sorte: chardonnay, modri pinot in rumeni plavec.

Macerirana vina

Naša oranžna ali macerirana vina na jagodah odležijo od nekaj dni pa tja do 8 mesecev. Na delu so avtohtone kvasovke, brez kontroliranja temperature in brez vseh enoloških sredstev ter postopkov.

Mario Extrême

Mario Extrême je naša posebnost, saj gre za macerirano penino, ki je nadgradnja mirnih maceracij.

Tawny

Naše likersko vino (zvrst merlota in cabernet sauvignona) je pridelano z dodajanjem doma pridelanega žganja iz tropin. V sodih zori najmanj 5 let.

Vinogradi

Vinogradi kleti Keltis obsegajo 5 hektarjev in se razprostirajo na južnih in jugozahodnih legah, pa tudi na severnih pobočjih Bizeljskega. Zahodni vetrovi, ki pihajo z bližnje Orlice, skrbijo za prevetrenost in so naš naravni zaveznik v borbi proti boleznim. Sestava tal zajema lapor, peščenjak s kremenčastim vezivom, glino, litavski apnenec in apnenec z nanosom roženca.
Sorte vinskih trt: avtohtona sorta rumeni plavec (uporablja se v penini, saj vinu daje svežino in karakter), cabernet sauvignon, chardonnay, merlot, modri pinot, muškat ottonel, renski rizling, rumeni muškat, sivi pinot in traminec.

Klet

Nova klet je bila zgrajena leta 2007, kar nam je dalo osnovne pogoje za pridelavo vrhunskih vin. Sega 3 metre pod površje, kjer lahko v konstantni temperaturi in naravni klimi vina zorijo tudi 20 let in več. Letno ustekleničimo okoli 20.000 steklenic.
Za sveža vina uporabljamo inox sode, za zorenje vin pa francoske barrique sode ter sode, narejene iz hrastov in češenj z našega posestva.